Asociaţiile pentru protecţia animalelor reclamă că se confruntă cu tot mai multe cazuri de violenţă, în special împotriva câinilor.

Legea prin care pot fi amendaţi cei care chinuie animalele este greu de pus în aplicare, ceea ce îi face pe agresori să se simtă în siguranţă.

Ema are un an şi jumătate, iar de câteva luni se află în grija unui adăpost public după ce oameni cu suflet mare au salvat-o de pe stradă.

lege pentru protecţia animalelor

Cătălina Trănescu, purtător de cuvânt ASPA: „Atunci când a ajuns în centrul nostru era foarte speriată, interacţiona greu cu îngrjitorii, cu oamenii în general. Ceea ce ne poate face să credem că nu ar putea fi exclus să aibă parte de experienţe neplăcute pe stradă. Viaţa unui căţel pe stradă nu e deloc uşoară!”

Tot mai multe clipuri în care animalele sunt abuzate sau maltratate circulă pe reţelele de socializare. Cele mai noi imagini arată cum 16 câini sunt legaţi pentru a nu scăpa din maşina care îi transporta.

Maria Manea, proprietar adăpost: „El m-a rugat să iau 7 puiuţi şi am fost de acord. A venit la adăpost cu o remorcă şi în momentul în care a desfăcut remorca… ce am văzut acolo: căţei maturi legaţi la bot cu sărmă şi puiuţi băgaţi în sac. Tipul mi-a zis că mi-i dă, dar să-i dau nişte bani. 100 de euro.”

Narcis Pop, de la Adăpostul „Speranţa”: „Ajung la noi de la banalele cazuri de câini loviţi de maşini în cele mai îngrozitoare ipostaze, la câini loviţi cu bâte, cu răngi, tăiaţi cu sabia, legaţi cu sârme de găt şI la celălat capăt de un gard. Asta ne surprinde şi ne înspăimântă chiar.”

Adopţia

După ce sunt salvate, urmează o altă parte grea, adopţia.

Cătălina Trănescu, purtător de cuvânt ASPA: „Mare parte dintre adoptatori doreşte un căţel cu pedigree, căţeii de rasă şi atunci căţeii de rasă comună sunt mai puţini doriţi.”

Există amenzi şi chiar pedepse cu închisoarea, însă nu sunt atât de aspre încât să-i sperie pe agresori.

Vezi şi: Un bărbat și-a cheltuit toți banii agonisiți în 10 ani pentru a cumpăra o ambulanță cu care salvează câinii fără stăpân

Tudor Tim Ionescu, consilier general: „Tocmai de aceea am şi invocat necesitatea ca legea 215/2004 supranumită „legea de protecţie şi bunăstare a animalelor” de la care se pleacă să fie pusă la zi cu realităţile anului 2019. În contextul acesta să prevedem şi nişte sancţiuni mult mai drastice.”

Pentru ca animalele să aibă o viaţă mai bună, avem nevoie de o lege pentru protecţia animalelor ceva mai dură şi mai eficientă!

6 COMENTARII

 1. Domnule Tim Ionescu, Legile nu sunt „SUPRANUMITE”, ca ele nu au pseudonime, ca oamenii… Legile au un singur nume.
  Mintiti cu nerusinare, de fapt 215 / 2004 = „LEGEA pentru ORGANIZAREA ACTIVITATII VETERINARE.
  Legea pentru PRPTECTIA ANIMALELOR este Legea nr. 9 / 2008.

  • Legea pentru protectia animalelor este legea 205/2004,care,zice-se, completeaza OUG 155/2001.Legile in schimb,sunt amendate mult mai mult decat trebuie.De pilda: pentru 205 mai sunt 227/2002,391/2006,9/2008 iar 205 a fost din nou modificata si completata in 2017 si 2018. Problema e ca dupa ce ca se contrazic mai si functioneaza in paralel(si fiecare ia ce ii place din ea!) Pedepsele au devenit si ele din ce in ce mai aspre dar tot nu e destul! Am inceput sa ma lupt pentru animalute si constat,in fiecare zi,ca e o lupta de Don Qijote! Eu insa nu voi renunta asa usor!

 2. Sunt de acord sa se dea pedepse mai mari la cei ce maltrateaza animalele,dar sunt si de acord sa nu mai fie picior de caine in Romania lasat liber ca au ajuns asa de multi incat nu mai ai curaj sa iesi singur pe strada si nu mai ai curaj sa iti lasi singur copilul sa vina de la scoala ca ti-l mananca de viu. Asa nu faceti petitii sa le faca adapoaturi sai tina inchisi. Cand mamanca un copil sau un batran pe strada nu mai faceti petitii! Mi-e scarba de tara in care suntem mai rau ca in Africa .

  • Ramona, fara suparare dar … esti proasta.
   Te rog vb cu sotul tau sau cu cine iti da acces la internet, sa nu o mai faca.
   Din cauza cainilor nu mai iesi tu pe strada? sau din cauza ca ti-e frica ca nu-ti da sotul voie? Sau din cauza tuturor scursurilor umane ce circula pe strada?
   Din cauza cainilor nu lasi copilul sa vina singur de la scoala sau din cauza masinilor care ti-l lovesc pe trecerea de pietoni semaforizata?
   Cine ti-a mancat copii si batrani pe strada?
   Sau voiai sa spui loviti de masina?

   Eu zic ca din cauza oamenilor ca tine (needucati, prosti, marlani etc.) e tara cum e.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.